Stévia

Spaľovanie tuku alebo všetko o znižovaní hmotnosti.

Stévia

Poslaťod losos » 23 Júl 2013 08:46

Stévia Rebaudiana Bertoni, známa aj ako Stévia cukrová, je rastlina, ktorá je 300-krát sladšia než cukor, avšak bez kalórií. Má uplatnenie v potravinárskom priemysle ako sladidlo a je výborným pomocníkom aj pre diabetikov, pre ľudí, ktorí trpia nadváhou a chcú schudnúť a v domácej kuchyni.

Táto viacročná rastlina, alebo menší krík, je 300-krát sladšia ako cukrová repa, resp. bežný biely cukor.

Sladkosť spôsobujú zlúčeniny glykozidickej povahy (diterpény) – glykozidy steviolu. Analýzou rastliny sa zistilo, že obsahuje 8 zlúčenín, ktoré majú vyššiu sladivosť ako cukor. Listy Stévie cukrovej obsahujú 6 - 12 % glykozidov steviolu. V rastline bolo identifikované takmer 100 rôznych zlúčenín - živiny, éterické oleje, mikro množstvo rutínu (má vplyv na prenikavosť a pružnosť krvných kapilár) a B - sitosterolu.

V súčasnosti sa pestuje hlavne pre svoje sladké zlúčeniny, nazývané glykozidy steviolu, ktoré sú vynikajúcim nekalorickým sladidlom, najmä pre ľudí s diabetes alebo ľudí s obezitou.

Okrem sladivých látok - glykozidov, obsahujú listy Stévie aj ďalšie zlúčeniny, ktoré dodávajú tejto rastline liečebné vlastnosti. Sú to chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály a vitamíny: vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, beta-karotén (vitamín A), riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), niacín (vitamín B3), tokoferol (vitamín E), bioflavonoidy (vitamín P) a vitamín K.

Stévia cukrová obsahuje sladivé látky, nazývané glykozidy steviolu, ktoré sú v sušených listoch obsiahnuté asi v 1,5 - 15%. Majú nulovú kalorickú hodnotu, ktorá je využiteľná ako náhradné sladidlo pre ľudí trpiacich cukrovkou, s ochoreniami srdca, obéznych ľudí a pre osoby s vysokou kazovosťou zubov.

Výskumy sú zamerané na toxicitu, zloženie a metabolizmus látok obsiahnutých v Stévii. Skúmajú sa ich protizápalové i proti nádorové vlastnosti. Neustále vznikajúce nové štúdie dokazujú bezpečné využitie Stévie, čo len dokazuje praktické skúsenosti obyvateľov Južnej Ameriky, Japonska a iných krajín.

Pri uplatňovaní požiadaviek racionálnej výživy stále viac vzrastá v posledných rokoch záujem o nízkoenergetické ako aj diétne potraviny. V súčasnosti sa zvýžil záujem o sladidlá na stéviovom základe, ktoré majú mnohé požadované vlastnosti, ako sú sladkosť, rozpuztnosť, stabilita, nízka energetická hodnota bez toxických a karcinogénnych účinkov.

Najväčším spotrebiteľom Stévie cukrovej je Brazília a Japonsko, štáty Južnej Ameriky, Čína, Južná Kórea, Tajvan, štáty v oblasti Tichého oceánu a v poslednom čase aj Kanada a Severná Amerika. Začiatkom 20. storočia sa Stévia dostala do Európy.

Na slovensku sa začala používať v roku 1999 keď Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky schvaľuje extrakt steviozidu ako polovýrobok pre ďalšie použitie v potravinárskom priemysle.

1. Reguluje množstvo cukru v krvi.
2. Zvyšuje aktivitu pankreasu.
3. Zlepšuje rovnováhu glukózy.
4. Zvyšuje príliv energie
5. Udržuje rovnováhu Chi častíc.
6. Stabilizuje krvný tlak.
7. Zvyšuje svalovú hmotu.
8. Urýchľuje zlepšenie stavu po námahe.
9. Zvyšuje schopnosť tela spaľovať tuk.
10. Zvyšuje kapacitu pamäti.
11. Spomaľuje degeneráciu tkane.
12. Vyrovnáva večerné kolísanie hladiny energie.
13. Znižuje chuť na sladké.
14. Neboli zistené prípady mozgového nádoru, záchvatov, slepoty, alebo ďalších 92 reakcii spojených s používaním aspartamu.
15. Zmenšuje dutiny (nádory, miesta), ktoré zmenšujú rast chrastov.
16. Má antiseptické vlastnosti, ktoré sa osvedčili pri liečení poranenej kože.
17. Má antimikrobiologické vlastnosti, ktoré inhibujú rast streptokoka a iných baktérií.
18. Ošetrovanie kože – aplikácie pri akné, ekzémy a zápaly kože atď.
19. Utišuje bolesť.

- prídavok niekoľkých kvapiek extraktu ku každému jedlu po krátkom čase (3-4 týždne) znižuje hladinu glukózy v krvi,
- znižuje fyzickú a duševnú únavu,
- Brazílske pramene udávajú, že u vekovej skupiny 20 - 40 rokov na 9,5% znižuje systolický a diastolický krvný tlak,
- steviozidy narušujú mechanizmus vzniku hladu,

Zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v listoch :
organické zlúčeniny - diterpény, triteprény, Betakarotén, stigmasterol, tanín, prchavé rastlinné oleje, bielkoviny, rutín, riboflavín, tiamín, vitaníny A a C, niacín a viac ako 60 vláknin a ďalších zlúčenín.

anorganické prvky - listy obsahujú 1,4 % N, 0,3 % P, 2,4 % K, vysoký obsah Cr, ďalej Co, Fe, P, Ca, Na, Mg, Mn, Se, Si, Zn.
STOP DREAMING - START LIVING
losos
 
Príspevky: 124
Registrovaný: 22 Jún 2013 14:31

Späť na Chudnutie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron