Umelé sladidlá

Strava je 70% úspechu športovca. Tu preberieme ako to zlepšiť.

Umelé sladidlá

Poslaťod losos » 21 Júl 2014 06:17

Aspartam

Je syntetické sladidlo, ktoré je asi 200-krát sladšie ako cukor, pričom jeho kalorická hodnota je nulová. Bol náhodne objavený v toku 1965, pri testovaní nového lieku na liečbu žalúdočných vredov, chemikom Jamesom Schlatterom. Je tepelne nestály, preto sa nemôže používať na pečenie.
Je zložený z dvoch aminokyselín (L-asparagovej a L-fenylalanínu), ktoré sa bežne vyskytujú v prírode. Tretia zložka je metanol.
Toto náhradné sladidlo sa v súčasnej dobe používa v drvivej väčšine „light“ nápojov a v potravinách. Na potravinách je toto náhradné sladidlo označované ako aspartam alebo E 951.
Aspartám je neslávne zodpovedný za výskyt veľkej väčšiny (75%) z nežiaducich reakcií na všetky potravinové aditíva registrované organizáciou FDA.
Americký úrad síce povolil sladenie aspartamom, zároveň ale zdokumentoval 92 škodlivých príznakov pri jeho častej konzumácii. Medzi inými uvádza otupelosť, bolesti hlavy, únavu, závrate, bolesti žalúdka, búšenie srdca, zvyšovanie hmotnosti, podráždenosť, úzkosť, stratu pamäti, halucinácie, vyrážky, záchvaty, slepotu, hučanie v ušiach, depresie, stratu sluchu, kŕče, stratu chuti, nespavosť, slabosť.
Niektorí odborníci ďalej aspartam dávajú do súvislosti s nádormi mozgu, sklerózou, epilepsiou, chronickými bolesťami svalov, chronickou únavou, Parkinsonovou a Alzheimerovouchorobou, cukrovkou, malígnymi tumormi lymfatického tkaniva, defektmi u novorodencov.
Naposledy upravil losos dňa 21 Júl 2014 06:18, celkovo upravené 1
STOP DREAMING - START LIVING
losos
 
Príspevky: 124
Registrovaný: 22 Jún 2013 14:31

Re: Sladidlá

Poslaťod losos » 21 Júl 2014 06:17

Acesulfam K

Acesulfam draselný je neenergetické náhradné sladidlo, ktoré je v EU známe pod kódom E950. Objavené bolo náhodne v roku 1967 vo firme Hoechst AG. Je cca 180-200- krát sladšie ako cukor.
V EU bol schválený na použitie do potravín a nápojov v roku 1983. Akceptovaný denný príjem bol stanovený na 0-15mg/kg telesnej hmotnosti. V ľudskom tele sa nevstrebáva, ale je vylučovaný močom.

Má mierne horkastú chuť, zvlášť vo vysokých koncentráciách. Kvôli tomu sa zvyčajne kombinuje s inými sladidlami. Na rozdiel od aspartamu je acesulfam K stabilný pri ohreve. To umožňuje jeho použitie do pekárenských výrobkov a do výrobkov u ktorých sa vyžaduje dlhá trvanlivosť.
Hoci niektoré z mnoha štúdii zaznamenali zvýšený výskyt nádorových ochorení u testovaných zvierat, je toto sladidlo považované za zdravotne nezávadné.
STOP DREAMING - START LIVING
losos
 
Príspevky: 124
Registrovaný: 22 Jún 2013 14:31

Re: Sladidlá

Poslaťod losos » 21 Júl 2014 06:18

Sacharin
Sacharin je neenergetické náhradné sladilo, ktoré vynašiel v roku 1878 chemik Constantin Fahlberg. Je asi 500- krát sladší ako cukor, má ale nepríjemnú horkú chuť. Preto sa používa v kombinácii s inými sladidlami, predovšetkým s aspartánom. Sacharín sa používa pod značkou E954.
Pri štúdiách na zvieratách boli zistené výskyty rakoviny močového mechúra a zvýšenie účinku karcinogénnych látok. Pri ďalších testoch boli zistené dokonca zhubné ochorenia vaječníkov, kože, krviniek a ďalších orgánov. No a na štúdiách u diabetikov bolo zistené, že sacharin môže zvýšovať u mužov riziko výskytu rakoviny močového mechúra, pri konzumácii viac ako 8 tabliet denne.
V USA boli táto látka najprv zakázaná. Potom následne dočasne povolená, s podmienkou, že potraviny ktoré obsahujú sacharin musia byť označené ako nebezpečné a že v testoch na zvieratá boli zistené rakovinotvorné účinky. Neskôr v roku 2000 bol sacharin odstránený zo zoznamu rakovinotvorných látok.
Prípustná denná dávka je 0-2,5mg/kg telesnej hmotnosti. Ako som už spomínal vyššie v USA je použitie sacharinu povolené. V Českej a Slovenskej republike je povolené v obmedzenom množstve do potravín so zníženým obsahom energie ako sú napríklad v dnešnej dobe veľmi obľúbené tzv. light nápoje, žuvačky a cukrovinky.
STOP DREAMING - START LIVING
losos
 
Príspevky: 124
Registrovaný: 22 Jún 2013 14:31

Re: Umelé sladidlá

Poslaťod losos » 21 Júl 2014 06:18

Sukralóza
Je až 600 krát sladšia ako cukor. Používa sa pod značkou E955 a objavená bola v roku 1976. Zo všetkých sladidiel sa chuťovo cukru podobá najviac. Kalorická hodnota sukralózy je rovnaká ako u bieleho cukru, avšak kvôli jej sile dosiahneme rovnaký účinok s oveľa menším množstvom oproti cukru.
Vyrába sa špeciálnymi biochemickými postupmi zo sacharózy. Pričom tri hydroxilové skupiny sacharózy sú nahradené atómami chlóru. Patrí k tepelne najstabilnejším náhradným sladidlám, ktoré sú momentálne k dispozícii.
Použitie sukralózy je mierne obmedzené. Neodporúča sa používať v pekárenských výrobkoch obsahujúcich tuk a glycerol, pretože hrozí rozpad na toxické látky. Maximálne odporúčané denné množstvo sa pohybuje okolo 10-15mg na kilogram hmotnosti.
Skonzumována sukralóza sa priamo vylučujev stolici. Malé množstvo, ktoré sa absorbuje z tráviaceho traktu sa potom prirodzene odstráňuje ľadvinami a vylučuje sa potom močom.
STOP DREAMING - START LIVING
losos
 
Príspevky: 124
Registrovaný: 22 Jún 2013 14:31


Späť na Zdravá výživa a stravovanie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron